Training en intervisie
Training
Ik bied trainingen aan groepen professionals uit zorg en onderwijs.
Thema’s die meestal voorkomen in de trainingen zijn: effectief samenwerken, communicatie: feedback geven en ontvangen, het voeren van een onderzoekend dialoog, persoonlijk leiderschap, werkvormen om met een team te reflecteren op kwaliteit van zorg.
Mijn trainingen bestaan altijd uit een serie bijeenkomsten. Intervisie kan een onderdeel zijn van de training. Daarmee koppel je als deelnemer theorie en praktijk makkelijker aan elkaar. Ik reik in de trainingen kennis, vaardigheden en nieuwe inzichten aan, die bijdragen aan je houding als professional.
Trainingen zijn programma’s op maat, om ze goed aan te laten sluiten op de behoefte van de teams, opdrachtgever en deelnemers. Alle trainingen zijn op basis van ervaringsleren opgebouwd, leren door doen!
Begeleide intervisie:
Intervisie is een leermethode waarbij professionals met een vergelijkbare achtergrond werkproblemen bespreken. Dat wordt gedaan met een intervisie begeleider aan de hand van een inspirerende methodiek voor mensen die met en van elkaar willen leren. Intervisie Is er op gericht om de deskundigheid te bevorderen. Daarbij doen medewerkers een beroep op elkaar om mee te denken over persoon- en functie gebonden vraagstukken en knelpunten uit de werksituatie. Hierdoor ontstaan oplossingen voor problemen met behulp van verschillende deskundigheden en ervaringen. Ook worden inzichten verworven in het eigen handelen en nieuwe alternatieven ontstaan..
Enkele voorbeelden van intervisievragen:
- Ik erger me ontzettend aan persoon X en wil onderzoeken wat dit in mij raakt.
- Ik raak ontzettend gespannen van situatie Y, en wil onderzoeken waar ik zo gespannen van word.
- Ik vind het lastig om mijn grenzen aan te geven, en wil onderzoeken waarom ik dit zo lastig vindt.
- Ik heb last van mijn innerlijke criticus / perfectionist en wil graag tips hoe ik hier beter mee om kan gaan.
- Ik wil mijn plezier in het werk weer terugvinden.
- Hoe motiveer ik een patiënt?
Een intervisiegroep biedt een veilige omgeving én kent geen hiërarchie. De leden van de intervisiegroep komen om de zes à acht weken samen. Voor een intervisiebijeenkomst wordt twee tot drie uur uitgetrokken. Deze tijd staat in z’n geheel in het teken van intervisie. Bij begeleide intervisie is de begeleiding bij een externe begeleider die het (leer)proces van de intervisiegroep helpt vorm te geven met als doel:
- Leren leren van elkaar
- Bevorderen van eigenaarschap van de medewerkers
- Stimuleren van de persoonlijke groei en versterken van de professionaliteit
- Versterken van de samenwerking en het onderlinge vertrouwen
- Gebruik maken van de aanwezige deskundigheid van collega’s
- Uitdagen van dilemma's en probleemstellingen in de werksituatie
- Bevorderen van het werkplezier
Van mij kun je verwachten dat ik jullie op een methodische manier begeleid. Ik gebruik daar diverse werkvormen bij. Jullie kunnen je als groep op de inhoud blijven richten.
Afhankelijk van de behoefte bestaat een begeleide intervisie, gericht op het realiseren van een zelfstandig werkende intervisiegroep, uit circa zes bijeenkomsten. De frequentie van de bijeenkomsten wordt in overleg bepaald.