Procesbegeleiding
Procesbegeleiding is gericht op het begeleiden van een gesprek. Als procesbegeleider begeleid ik een gesprek tussen verschillende personen, bijvoorbeeld manager, teamleden en familieleden. Vooraf bepalen we de reden van de bijeenkomst en contracteren we dit. Dat wil zeggen: we maken afspraken over wie er deelnemen, onderwerp van gesprek, wijze van gesprek voeren met elkaar, enz... Door procesbegeleiding kan iedereen deelnemer zijn in het gesprek. Niemand hoeft in de rol van voorzitter of notulist, iedereen kan zich focussen op de inhoud en van daaruit met elkaar in gesprek gaan. Door procesbegeleiding ontstaan een gelijkwaardig, zorgvuldig gesprek in een veilige setting. Te denken valt aan een moreel beraad of kwaliteitsreflectie. Procesbegeleiding gaat vaak om 1 of soms enkele bijeenkomsten.
Als procesbegeleider stel ik verhelderende en verdiepende vragen, help ik om te ontdekken wat "de vraag achter de vraag is", geef ik iedereen ruimte om deel te nemen in het gesprek, ben ik oordeelloos, open, eerlijk en neutraal. Ik schrijf desgewenst mee op flaps en help bij het komen tot afspraken om zo het proces te borgen.
Moreel beraad:
Een Moreel Beraad is een gesprek waarin de deelnemers gezamenlijk een ethische kwestie uit hun werk bespreken. 'Moreel beraad wordt ingezet bij het ervaren van een moreel dilemma: wat is in deze situatie het goede om te doen? Een protocol of richtlijn is dan niet voldoende. Je wilt bijvoorbeeld én recht doen aan de wens van de cliënt én een goede hulpverlener zijn. Wanneer deze waarden met elkaar botsen, spreek je van een moreel dilemma
Te denken valt aan: "Een medewerker vertelde me afgelopen week over de moeite die hij ervaart wanneer hij een cliënt met COPD na de behandeling een sigaret ziet roken. Moet je hier vanuit je professie iets mee of houd je vanuit respect voor de autonomie van de cliënt je mond?".
In een moreel beraad bespreek je moeilijke keuzes die je moet maken in bestaande situaties. Onder leiding van een ervaren gespreksleider wissel je open met elkaar van gedachten volgens een vaste methode. Daarbij kijk je kritisch naar je eigen aannames en overtuigingen. Bij een moreel beraad wil je een casus beter begrijpen. Dit doe je door er vanuit verschillende invalshoeken naar te kijken. Een ethische vraag kent niet per se een juist antwoord. Daarom verken je samen wat de beste aanpak of oplossing kan zijn. Een moreel beraad verloopt gestructureerd, aan de hand van een gespreksmethodiek, en met behulp van een gespreksleider.
Kwaliteitsreflectie:
Bij kwaliteitenreflectie gaat het om het ontdekken van de sterke kanten en dingen waar je goed in bent als team. Wat verstaan wij onder kwaliteit? Wat gaat er goed in onze zorg en dienstverlening? Waar of wat kan beter? Hoe kunnen wij dit aanpakken?
Kwaliteitsreflectie geeft verbinding in een team, het versterkt de samenwerking en het wij-gevoel.
In een kwaliteitsreflectie bespreek je samenwerking, werkwijze, visie in alledaagse situaties. Onder leiding van een ervaren gespreksleider wissel je open met elkaar over ervaringen en jouw waarden en normen in de alledaagse situaties. Daarbij kom je samen tot wat de beste aanpak of oplossing kan zijn. Een kwaliteitsreflectie kan vele werkvormen kennen, te denken valt aan: over de streep, tips en tops, werken met fotokaarten, je hand, voorwerpen, en ook samen opdrachten uitwerken. Dat alles met behulp van een gespreksleider.
Procesbegeleiding richt zich op:
- Optimaal kunnen deelnemen in een gesprek
- Een gelijkwaardig, zorgvuldig gesprek in een veilige setting.
- Gestructureerde gespreksmethodiek.
- Uiten van diverse invalshoeken van diverse gespreksdeelnemers.
- Vastleggen en borgen van afspraken.